Η αμαρτωλή ιστορία του ΧΥΤΑ Γραμματικού

Κλιμακώνεται η πολύχρονη διαμάχη των κατοίκων του
Γραμματικού με τις αρμόδιες κρατικές αρχές, σχετικά με την κατασκευή ΧΥΤΑ σε μια ορεινή καταπράσινη έκταση του Μαραθώνα. Οι πολίτες δηλώνουν ανυποχώρητοι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο μεταφοράς «έστω και μιας σακούλας σκουπιδιών στην περιοχή τους». Η Περιφέρεια Αττικής επιμένει στη λειτουργία του «ως μια απαραίτητη λύση για την Αττική» και τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται πολύ σύντομα να αποφασίσει το τι μέλλει γενέσθαι.

Μια παλιά ιστορία

Το θέμα  ξεκινάει από το 2003, οπότε και εκπονήθηκε η πρώτη («ψευδής», κατά τους κατοίκους) μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Μέχρι σήμερα, το ακανθώδες αυτό ζήτημα χαρακτηρίζεται από μακρόχρονες δικαστικές διαμάχες, αντιφατικούς περιβαλλοντικούς ελέγχους από ανεξάρτητους επιστήμονες, ευρωπαίους ελεγκτές και κρατικά όργανα, μέχρι και συνεχιζόμενα βίαια επεισόδια μεταξύ των κατοίκων και των δυνάμεων καταστολής που κλήθηκαν να προστατεύσουν το έργο.

Η κατασκευή του είχε σταματήσει λόγω διακοπής της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης μετά από σχετικό έλεγχο των επιθεωρητών. Ωστόσο ο ΧΥΤΑ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο με τα περισσότερα έργα της πρώτης φάσης του έργου να έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Η Περιφέρεια μάλιστα έχει προγραμματίσει τη δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας του ήδη για το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Νέα Κερατέα

Η κατάσταση θυμίζει ήδη… «Κερατέα», ενώ το «τελευταίο χαρτί» των κατοίκων, οι οποίοι διαφωνούν για μια σειρά από πολύ σοβαρά νομικά και περιβαλλοντικά επιχειρήματα στη λειτουργία του ΧΥΤΑ, θα παιχτεί τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες. Η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφανθεί περί της νομιμότητας ή μη του έργου, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη από τη μία πλευρά, και της Περιφέρειας από την άλλη.

Το zougla.gr εισήλθε στον ΧΥΤΑ Γραμματικού μαζί με κατοίκους, οι οποίοι μας παρουσίασαν τους σπουδαιότερους λόγους κατά τους οποίους «δεν πρόκειται να επιτρέψουν ποτέ» τη λειτουργία του.

Οι κάτοικοι μάλιστα, σε πρόσφατη δυναμική τους παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής, έθεσαν την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου προ του παλαιού της εαυτού. Τότε συμμεριζόταν και η ίδια την αγωνία τους, καλώντας τους μάλιστα να αγωνιστούν κατά την κατασκευή του έργου που σήμερα η ίδια προωθεί.

Πηγή: zougla.gr