Τα ψέματα της περιφέρειας και η απάντηση μας.

Οι 7 απαντήσεις των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας για το Γραμματικό και η πρόσκληση Πατούλη για διάλογο!

Τις απαντήσεις των τεχνικών υπηρεσιών επί των ενστάσεων που κατέθεσε με επιστολή του ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, έδωσε στη δημοσιότητα, το μεσημέρι της Τρίτης ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Οι απαντήσεις αυτές αφορούν επτά σημεία και πιο συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

1. To έργο δεν έχει μέχρι σήμερα απενταχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχουν απολεσθεί οι κοινοτικοί πόροι που έχουν διατεθεί για την κατασκευή και λειτουργία του.

2. Σε κανένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν τίθεται περιβαλλοντικό ζήτημα και δεν υπάρχει αναφορά για απένταξη του έργου κι απώλεια των ευρωπαϊκών πόρων, για λόγους που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Οι λόγοι που προβάλλονται για ενδεχόμενη απώλειά των πόρων, είναι η μη ολοκλήρωση και η μη έναρξη μέχρι σήμερα, της λειτουργίας της εγκατάστασης του Γραμματικού.

3. Το έργο δεν παραβιάζει την νομοθεσία περί ρεμάτων κι αυτό επιβεβαιώνεται από τις υπ’ αριθμόν 3561 και 3562/2014 αποφάσεις του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αφενός δεν υπάρχει ρέμα στην επίμαχη περιοχή, αφετέρου και την μη υδατοπερατότητα του εδάφους. Γι αυτό κι επέτρεψε με τις παραπάνω αποφάσεις την συνέχιση των έργων Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού Αττικής, μετά την προσφυγή στη δικαιοσύνη για λήψη ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Μαραθώνα και των κατοίκων , που επικαλέστηκαν αστοχίες του εργολάβου κι ελλείψεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου.

4. Ο χώρος του ΟΕΔΑ Γραμματικού δεν απειλεί την περιοχή ΝΑΤURA, αφού είναι χερσαίος, σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων από τις ακτές του τόπου προστασίας και απομονωμένος από αυτόν μορφολογικά, χωρίς καμία επικοινωνία με οποιοδήποτε μέσο περιβάλλοντος ( αέρα, έδαφος, νερά, χωρίς οπτική επαφή).

5. Η απόσταση του ΟΕΔΑ Γραμματικού από τον αρχαιολογικό χώρο της Ραμνούντας απέχει τουλάχιστον έξι χιλιόμετρα και δεν επηρεάζει την επισκεψιμότητά του. Επισημαίνουμε ότι σε όλη τη διάρκεια κατασκευής του έργου υπήρχε παρουσία αρχαιολόγου, όπως απαιτεί ο νόμος, έγινε ανασκαφική έρευνα και δεν προέκυψε θέμα σχετικά με ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων.

6. Σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε από τον Αύγουστο του 2017 από το ΙΓΜΕ, που αποτελεί θεσμοθετημένο τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας σε θέματα γεωεπιστημών, δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη ρηγμάτων στη στενή περιοχή των εγκαταστάσεων ώστε να αποτελούν εμπόδιο στη λειτουργία του έργου.

7. Δεν προκύπτει από κανένα επίσημο έγγραφο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρίνει ακατάλληλη τη χωροθέτηση του έργου. Αν συνέβαινε αυτό, δεν θα το χρηματοδοτούσε άλλωστε.
Σε δήλωσή του ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε τις απαντήσεις των τεχνικών υπηρεσιών σαφείς και τεκμηριωμένες προσθέτοντας ότι θα τεθούν υπόψη της δημοτικής αρχής Μαραθώνα σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στα γραφεία της Περιφέρειας.

Η πρόσκληση Πατούλη για διάλογο

Παράλληλα όμως ο περιφερειάρχης τονίζει την αναγκαιότητα διαλόγου με την τοπική κοινωνία:

«Θέλω να ξεκαθαρίσω για μια ακόμη φορά ότι ως νέα Διοίκηση, είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Ήρθαμε για να λύσουμε προβλήματα κι όχι για να επιτρέψουμε την παράταση καταστάσεων, που επιβαρύνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής.

Αν στη συνάντηση που θα γίνει ο Δήμος Μαραθώνα μας παρουσιάσει επίσημες αποφάσεις ή έγγραφα, που αποδεικνύουν την ορθότητα των ενστάσεων που εκφράζουν, το έργο θα ακυρωθεί.

Η δική μας διοίκηση δεν θα νομιμοποιήσει παράνομες αποφάσεις. Αν όμως οι ενστάσεις αποδειχθούν αβάσιμες, θα προχωρήσουμε σε συνεννόηση πάντοτε με το Δήμο και τους κατοίκους, στη δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης του Γραμματικού.

Με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα θα βρούμε λύσεις που θα πάνε την τοπική κοινωνία μπροστά», επισημαίνει ο κ. Πατούλης.

Νέα αντίδραση Σγουρού

Εν τω μεταξύ στο θέμα επανήλθε και ο πρ. περιφερειάρχης, Γιάννης Σγουρός ο οποίος γύρω στη 1 μετά το μεσημέρι της Τρίτης εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Η διοίκηση Πατούλη επαναλαμβάνει τα τραγικά λάθη της Δούρου για το Γραμματικό».

Σε αυτήν επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η τελευταία ανακοίνωση της διοίκησης της περιφέρειας περί διεξαγωγής ελέγχου στο έργο, η σύμβαση του οποίου υπενθυμίζεται υπεγράφη επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας (ποιους θα ελέγξει ο κ. Πατούλης τους ομογάλακτούς του;), και περί κλήσης εισαγγελέων, εκτός του ότι κρούει ανοικτές θύρες, μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει αφού είναι προφανές ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να μετριαστούν οι αντιδράσεις που ήδη εκδηλώθηκαν, με πρώτη και καλύτερη την ανακοίνωση του Δήμου Μαραθώνα».

Παράλληλα ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι «η πρόσφατη απόφασή της (σ.σ.: της διοίκησης Πατούλη) να συζητήσει εκτός ημερήσιας διάταξης, χωρίς κανένα προηγούμενο διάλογο, χωρίς καμία συνεννόηση και διαβούλευση το θέμα της δοκιμαστικής λειτουργίας του έργου υπήρξε εσφαλμένη πολιτικά, μη νόμιμη σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και αντιδημοκρατική, θυμίζοντας τις αλήστου μνήμης συνεδριάσεις επί Δούρου και το διαρκές κρυφτούλι με τους κατοίκους, την υπομονή των οποίων δοκίμασε μέχρις εσχάτων με τις ψεύτικες υποσχέσεις και τα συνεχή “μπρος πίσω” αναφορικά με τη λειτουργία του».

Η 2η απάντηση μας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*