Προς Σ.Ε.Γ.Α.Σ.

Μαραθώνας, 7 Νοεμβρίου 2019

Από:
ΟΜΑΔΑ ΕΝΕΡΓΏΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Προς:
τον Σύνδεσμο Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (Σ.Ε.Γ.Α.Σ)

| Λ. Ανδρέα Συγγρού 137 |
Νέα Σμύρνη | Τ.Κ 17121

ΘΕΜΑ:
Ο άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης της διοργάνωσης του Μαραθωνίου της Αθήνας λόγω της επικείμενης λειτουργίας του ΧΥΤΑ /ΧΥΤΥ Γραμματικού Δήμου Μαραθώνα

Αξιότιμοι κύριοι:

Με την παρούσα επιστολή- αίτησή μας, σας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και σας ζητούμε να παρέμβετε με κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να αποτραπεί η ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία και φήμη του Μαραθωνίου της Αθήνας, η οποία πρόκειται μετά βεβαιότητος να προκληθεί και στον Σύνδεσμό σας, εξαιτίας της επικείμενης παράνομης λειτουργίας του ΧΥΤΑ-Υ Γραμματικού στην περιοχή του Δήμου Μαραθώνα.

Ο Σύνδεσμός σας, ως διοργανωτής του Μαραθωνίου της Αθήνας έχει άμεσο και ενεστώς έννομο συμφέρον και οφείλει να παρέμβει προκειμένου να συνδράμει ουσιωδώς στην αποτροπή της υποβάθμισης του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής του Μαραθώνα από το ΧΥΤΑ-Υ Γραμματικού.

Είναι αναντίρρητο το γεγονός ότι, σε περίπτωση έναρξης λειτουργίας του ΧΥΤΑ-Υ στην περιοχή του Δήμου Μαραθώνα, θα πληγεί ανεπανόρθωτα η ίδια η φήμη του Μαραθωνίου της Αθήνας, ως επίσης και του ίδιου του Συνδέσμου σας ο οποίος κινδυνεύει άμεσα να απολέσει σημαντικά έσοδα χορηγιών εξαιτίας της άμεσης απομείωσης της οικονομικής αξίας της εν λόγω διοργάνωσης. Ποιός αθλητής από οπουδήποτε στον κόσμο θα επιθυμεί πλέον να τρέχει έναν μαραθώνιο σε μια περιοχή σκουπιδότοπο και ποιά αξία θα έχει πλέον στο παγκόσμιο γίγνεσθαι η μαραθώνια διαδρομή όταν από αυτήν θα διέρχονται απορριμματοφόρα οχήματα που μεταφέρουν τόνους υπολειμμάτων εκλύοντας μόνιμη δυσωδία και υγρά κατάλοιπα στην ίδια την μαραθώνια διαδρομή την οποία μετά θα διέρχονται οι διεθνείς και εγχώριοι δρομείς (!!).

Προς γνώση σας σάς παραθέτουμε σύντομο ιστορικό των τελευταίων θλιβερών εξελίξεων:

Η Περιφέρεια Αττικής ξεκινάει την λειτουργία της παράνομης χωματερής στο Γραμματικό του Δήμου Μαραθώνος. Οι ισχυρισμοί της, περί νομιμότητας είναι κατάφωρα ψέματα. Ο ΧΥΤΑ-Υ Μαραθώνα είναι κατασκευασμένος πάνω σε ρέμα που καταλήγει σε προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000, δίπλα στο δάσος του Σχοινιά. Βρίσκεται πάνω σε σεισμογενές ρήγμα με υδατοπερατά εδάφη που ενέχουν μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και σε πολύ μικρή απόσταση από την αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου, από την λίμνη του Μαραθώνα που δίνει νερό στην Αθήνα και τον κάμπο του Μαραθώνα που τροφοδοτεί την Αττική με λαχανικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη κρίνει το έργο περιβαλλοντικά παράνομο και έχει άρει την χρηματοδότησή της.
Για τον λόγο αυτό η διεθνοποίηση του προβλήματος είναι πλέον μονόδρομος, ο δε Σύλλογός μας έχει ήδη ξεκινήσει να ευαισθητοποιεί την παγκόσμια κοινότητα δρομέων για τον κίνδυνο και να ζητά την συμπαράσταση των Δρομέων και των ομοσπονδιών τους.

Για τον λόγο αυτό ο Σύνδεσμός σας δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος στο έγκλημα που συντελείται εναντίον του Μαραθωνίου της Αθήνας και του διεθνούς ιδεώδους της αυθεντικής Μαραθώνιας Διαδρομής.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο Μαραθώνιος είναι παγκόσμιο πολιτιστικό & ιστορικό σύμβολο, πόλος έλξης για χιλιάδες δρομείς που έρχονται εδώ από κάθε γωνιά της γης για να συμμετάσχουν και αποτελεί πλέον για την Αττική πηγή θεματικού τουρισμού. Αυτό το παγκόσμιο αθλητικό γεγονός το οποίο θα μπορούσε με μία διαπλάτυνση στην αφετηρία της διαδρομής να φιλοξενεί κάθε χρόνο όχι μόνο 20.000 δρομείς αλλά πολλαπλάσιους της τάξης των 100.000 και να γίνει κάποια στιγμή ο μεγαλύτερος μαραθώνιος από πλευράς συμμετοχής στον κόσμο κινδυνεύει τώρα να ευτελιστεί πλήρως λόγω της λειτουργίας ΧΥΤΑ-Υ στον Δήμο Μαραθώνα, σε μικρή απόσταση από την έναρξη της Μαραθώνιας Διαδρομής, με αποτέλεσμα να μειωθεί εισέτι περαιτέρω ο αριθμός των συμμετεχόντων και να αποσύρονται εξαιτίας του γεγονότος αυτού και οι σημαντικές χορηγίες που εισπράττει από φορείς και εταιρίες ο Σύνδεσμός σας για την διοργάνωσή του.

Για τους λόγους αυτούς, σας καλούμε να λάβετε άμεσα ενεργό δράση προκειμένου να βοηθήσετε – ως οφείλετε εκ της ιδιότητά σας του διοργανωτή του Μαραθωνίου της Αθήνας- στην αποτροπή του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού εγκλήματος που συντελείται στη περιοχή μας και να συνδράμετε με κάθε νόμιμο τρόπο στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στον οποίο διεξάγεται αυτό το παγκοσμίου ενδιαφέροντος αθλητικό γεγονός.

Μετά τιμής,
Δρακοπούλου Σταυρούλα
Δαμάσκος Δημήτρης
Αρμάος Μάριος
Λουίζου Κυριακή
Αχλάδης Βασίλης
Χριστοφύλλη Βάσω
Τακτικού Χριστίνα
Λιούτα Κατερίνα
Αλεξίου Παναγιώτης
Δανιηλίδης Στέλιος
Λώμη Μαρία Γεωργία

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*