31 Μαρτίου 2020: ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ στον Δήμο Μαραθώνος

Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης:

Ο Δήμος Μαραθώνος σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Μαραθώνος (ΚΕΔΜΑ), διοργανώνει ημέρα ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ και σας καλεί να προσέλθετε μαζικά, γιατί τώρα -περισσότερο από ποτέ- είναι η ώρα της αλληλεγγύης!
Ημέρα ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ορίζεται η 31η Μαρτίου 2020, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. στη Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού & Αθλητικού Πάρκου Νέας Μάκρης.
Υπεύθυνος της ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ, ο Αντιδήμαρχος Υγείας και Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΜΑ, ιατρός κ. Γιώργος Ζορμπάς.«Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ είναι προσφορά, αυτονόητη πράξη αλληλεγγύης, χειρονομία φροντίδας και αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας» δηλώνει ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας.

– Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.- Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα.- Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.- Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.- Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.- Δεν αιμοδοτούν όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους, αρρυθμίες, υπέρταση, αυτοάνοσα νοσήματα, νεοπλασίες, αιματολογικές νόσους, επιληψία, ανεπάρκεια G6PD, χρόνιες λοιμώξεις, ψυχικές νόσους, διαβήτη, χρόνιες νόσους, ανεπάρκειες οργάνων ή όσοι νομίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουν εκτεθεί στον ιό που προκαλεί AIDS.

Οδηγίες για τον αιμοδότη ΠΡΙΝ την αιμοδοσία

– Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες.- Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος και έχει συμπληρώσει τις φυσιολογικές ώρες ύπνου.- Πριν την αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα (π.χ. πρωινό).- Δεν πρέπει να έχει καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.- Δεν πρέπει να έχει πάρει φάρμακα τις τελευταίες μέρες πριν από την αιμοδοσία.- Κάθε πρόβλημα υγείας πρέπει να συζητείται με τον υπεύθυνο ιατρό, ο οποίος κρίνει τελικά την καταλληλότητα της αιμοδοσίας.

Οδηγίες για τον αιμοδότη ΜΕΤΑ την αιμοδοσία

– Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.- Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται. Να μην αποχωρήσει από το Τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.- Να μην καπνίσει για 1 (μια) ώρα.- Να μην οδηγήσει για 1 (μια) ώρα.- Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.- Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.- Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας.- Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.- Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.- Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.

Ο εθελοντής αιμοδότης έχει τα παρακάτω «οφέλη»:

– Πάνω από όλα είναι το αναντικατάστατο συναίσθημα του αλτρουϊσμού και της προσφοράς και η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας.- Η δωρεάν και υποχρεωτική εξέταση του αίματος του δότη για ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του αίματος (π.χ. ηπατίτιδες, ΑΙDS, σύφιλη κ.λπ.). Σημείωση: η ενημέρωση γίνεται μόνο σε προσωπική βάση.- Η αιμοδοσία συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων του αίματος και είναι διαδικασία αναζωογόνος για τον οργανισμό μας.- Η απόκτηση κάρτας Εθελοντή Αιμοδότη στην οποία αναγράφονται οι αιμοληψίες που συμμετείχε ο δότης καθώς και η Ομάδα αίματος.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*